Kiemgroenten
Wat zijn kiemgroeten?
Kiemgroenten ontstaan wanneer de zaden van planten ontkiemen. Er groeit dan een jong plantje uit het zaadje. De manier van telen is bijzonder. Normaal gesproken groeit groente in de aarde, maar kiemgroenten worden gekweekt door water in een reservoir te doen. De kiemgroenten worden geoogst voordat er bladeren aan de plantjes komen. Klaar voor gebruik kan het jonge plantje nog zaad bevatten. Ook komt het voor dat het geen zaad bevat.
Waarom is het belangrijk en gezond?
Kiemgroenten zijn heel erg gezond. Ze bevatten meestal dezelfde voedingstoffen als in de volwassen planten, maar meestal in meerdere mate. Kiemgroenten bevatten veel mineralen, vitaminen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze ook nog eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Er zitten zoveel voedingstoffen in de plant omdat zij het de eerste tijd op eigen kracht moet doen door de afwezigheid van wortels. Om zichzelf te beschermen maken de jonge plantjes ook bio-actieve stoffen aan om schimmels, bacteriën en virussen te bestrijden. Door het eten van kiemgroenten kunnen ook wij onszelf beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Het eten van kiemgroenten geeft veel gezondheidsvoordelen en verlaagt het risico op chronische ziektes.
Voorbeelden kiemgroenten: tuinkers, broccolikiemen en alfalfa zijn de bekendste. Daarnaast zijn er ook kiemen van radijs, fenegriek, rode kool, rucola, radijs, mosterd, Chinese bieslook, kikkererwten, bieten, prei, rettich, rode radijs, venkel, zonnebloem en tarwegras en nog diverse andere planten.
Kiemen kweken:
- In een kweekschaaltje kun je goed de fijne zaden zoals alfalfa, tuinkers en mosterd kweken. Verdeel ongeveer één theelepel zaden over het rooster. Dit lijkt weinig, maar de ontkiemde zaden zullen later alle ruimte innemen.
- Vul het schaaltje tot net onder het rooster met water. Maak de zaden voorzichtig nat met een plantenspuit. Zet het kiemschaaltje in de vensterbank.
- Ververs elke dag het water. Haal het rooster uit het schaaltje, giet het oude water weg en schenk vers water over de zaden.
- Na 5-6 dagen zijn de kiemen groot genoeg en eetbaar.
Eettipss
Kiemgroenten kun je gemakkelijk aan een maaltijd toevoegen. Als garnering, ergens doorheen mengen en als smaakmaker zijn kiemen geschikt. Hier volgen wat praktische eettips die je motiveren om deze voedzame groente toe te voegen aan je maaltijden:
- Zelf kweken: Zet de gekweekte kiemen op de vensterbank in de keuken. Zo motiveer je jezelf om er steeds iets van te nemen. Probeer wat kiemen toe te voegen aan je lunch en avondeten.
- Kopen: Koop kiemgroente bij de supermarkt of de groenteboer. Leg de kiemen vooraan in de koelkast in het zicht, zodat ze niet achterin vergeten worden. Kiemen zijn niet lang houdbaar, consumeer ze binnen 2-3 dagen.
- Garnering: kiemen werken als garnering met echt alles. Je broodje met kaas of vleeswaren kan je als laatste beleggen met wat kiemen. De avondmaaltijd kan je ook garneren. Denk aan een bord met pasta, rijst, risotto, bonen of aardappelen, afwerkt met een handje kiemgroenten. Veel rijstgerechten zijn lekker afgewerkt met broccoli kiemen.
- Smaakmaker: kiemen zijn veelal smaakvol. Verwerk wat kiemen door je ovenschotels, salades, soepen, pasta’s of rijstgerechten.
Recepten tips
Krieltjes: Maak krieltjes in de oven aan met wat mosterd en ui. Als ze gaar zijn, meng je de krieltjes met wat tuinkers als smaakmaker.
Soep/omelet: Voeg wat taugé toe aan de soep. Werkt ook goed in een omelet.
Salade: Maak een salade met wat tuinkers, rucola, avocado en sinaasappelsap.
Pesto: Maak een pestosaus voor over de pasta of salade. Neem wat broccoli kiemen en vermaal deze met walnoten, parmezaanse kaas, knoflook en olie.
Pasta: Als saus voor de pasta neem je wat saffraan, alfalfa en bouillon. Vul dit aan met groente naar wens. Bijvoorbeeld paprika.
Oven: Een gevulde zoete aardappel met kaas en afgetopt met kiemen.
Smoothie: Maak eens een groente/fruitsmoothie. Blend alfalfa met wat banaan, appel, bleekselderij en water.
– Tosti. Doe een plukje kiemgroenten tussen een tosti voordat je ze in het tosti ijzer doet.
– Brood. Lekker op een boterham met pindakaas of kaas.
En er zijn nog veel meer lekkere dingen te bedenken.
Veiligheid
Het is belangrijk om de kiemgroenten te wassen voordat je ze gaat eten. Sommige kiemgroenten kunnen rauw gegeten worden, maar de meest veilig optie is om ze kort te verhitten. Het wordt afgeraden dat kwetsbare groepen (zwangere vrouwen, kinderen en ouderen) kiemgroenten rauw eten.
Wist je dat?
Taugé: Wist je dat taugé de spruiten zijn van mungbonen? (niet van sojabonen)
Wist je Dat er ook kiemen ontstaan uit peulvruchten?
Eetsmakelijk!
Recente reacties