Selecteer een pagina

Een gekke vraag misschien, maar als ondernemer of directeur zijn er zoveel dingen waar je aan moet denken, dat zaken als gezondheidsbeleid vaak een last op de schouders zijn. Uiteraard wil je het beste voor je personeel, ook wil je wel aandacht besteden aan gezondheid. Maar hoe? En wanneer je een eigen opvang hebt of directeur op een school bent. Dan heb je niet alleen met personeel te maken maar ook met kinderen. Voor hun wil je natuurlijk ook wel aandacht besteden aan gezondheid. Immers onze kinderen zijn nog zo kwetsbaar en staan open voor alle mogelijkheden.

Geschiedenislesje

Even een stukje geschiedenis, gezondheid op het “werk” bestaat al sinds de Egyptenaren (waarbij het natuurlijk geen werk was, maar pure slavernij, laten we voor nu even niet in gaan op dat onderwerp). Bij de Egyptenaren, probeerden genezers letselschade bij slaven te beperken. Later waren in het leger en scheepvaardij vergelijkbare functies te zien. (www.arbouni.nl, sd) Deze vorm noemen we curatieve zorg, er wordt een cure – genezing gezocht voor een bestaand probleem.  De geschiedenis gaat verder in de industriële revolutie, zonder regels en in slechte arbeidsomstandigheden. Dit leidde tot wetten en regelgeving, sinds 1874 mochten kinderen beneden de twaalf niet meer in fabrieken werken. In de tijd waarin we nu leven kunnen we het ons niet meer voorstellen dat onze kinderen van 6 jaar soms wel 16 uur per dag aan het werk zijn. (De Bruin, sd) 150 jaar geleden was het heel gewoon.

Over 150 jaar kunnen we het ons waarschijnlijk ook niet meer voorstellen dat ouders roken waar kun kinderen bij zijn, of dat we ons kroost tv laten kijken en er een inactieve leefstijl op na houden. Wie weet. Echter de wet en regelgeving werden steeds weer verder aangepast en ook onze sociale norm veranderde in de afgelopen jaren tot het punt waarop we nu zijn. Een punt waarop we als maatschappelijk verantwoorde ondernemers wel iets moeten met gezondheid, helemaal wanneer we te maken hebben met kinderen.

Opstellen van een beleid

Dan de vraag #hoedan? Ik weet het niet. Hè wat flauw nou weer, wat ik je wel kan vertellen is hoe de Healthy Ageing Architect een gezondheidsbeleid voor je opstelt. En dat zal ik je straight forward zonder doekjes vertellen, want zo moet een beleid zijn, kort bondig en actiegericht.

Stap 1. De intake. Doormiddel van een telefonisch of koffie afspraak bespreken we jouw organisatie en je wensen en behoeftes op het gebied van een beleid.

Stap 2. Werksessie met het personeel. Samen met het team gaan we kijken naar de huidige situatie en de wensen en mogelijkheden voor de toekomst.

Stap 3. Knelpunten sessies. In één a twee knelpunten sessies, stellen we de verdere focus en doelen op voor de toekomst.

Stap 4. Schrijven van het beleid. Op basis van deze input wordt er een actie gericht beleid geschreven.